Het is volop winter (en koud!) dus we hebben massaal behoefte aan stevige gerechten, zoals stamppot! Echter is de klassieke Hollandse stamppot niet de meeste gezonde.. En dat is niet zo handig als je graag wat gewicht wilt verliezen of om gezondheidsredenen gezond moet blijven eten. Hieronder lees je een vijftal tips die je helpen, je stamppot gezonder en magerder te maken. Zo geniet je deze winter extra van je (magere) winterkorst!

5 Tips om je stamppot gezonder te maken

 1. Verdubbel de hoeveelheid groente en verminder de hoeveelheid aardappelen. Het advies is 250 gr groente per persoon, per dag. En dat is best lastig wanneer je stamppot eet, vaak hebben we rond de 300 gr van het totale gerecht op ons bord liggen. Voeg dus wat extra groente toen als voor- of bijgerecht.
 2. Vervang je speklap, karbonade of rookworst ( varkensvlees dus) voor een mager stukje vlees zoals bijvoorbeeld mager (runder) rookworst, kipfilet of een tartaartje. Let wel op dat je dan niet als nog een te groot stuk pakt, advies is maximaal 100 gr per persoon.
 3. Daarnaast is het belangrijk om je vlees niet in roomboter of andere vaste boters te bakken, maar in bijvoorbeeld vloeibaar bak – en braad ( gecombineerd met olijf olie). Hoe zachter de boter, hoe minder verzadigd vet.
 4. Houd je van Spekjes door de stamppot? Vervang deze dan eens door ham blokjes, minder kilocalorieën en minder zout.
 5. Voeg een scheutje magere of halfvolle melk toe om je stamppot smeuïg te maken, i.p.v. crème fraiche. Dit scheelt veel in kilocalorieën en verzadigd vet.

Op de foto zie je een Italiaanse stamppot met onder andere tomaat (waardoor het gerecht een beetje zoet wordt) en paprika, gecombineerd met een stukje magere rookworst. Ontzettend lekker en zeker het proberen waard!

Italiaanse Stamppot

Recept voor 2 personen

Benodigdheden:

 • 4 aardappelen
 • 2 tomaten of 10 kleintjes
 • 1 ui
 • 1 paprika
 • 1 scheutje magere melk
 • 1,5 tl Italiaanse kruiden
 • 1 magere rookworst ( klein)
 • 1 el olijfolie
 • Snufje peper ( eventueel zout of Jozo)

Bereiding:

1. Zet een pan water op, schil de aardappels en kook de aardappels voor circa 20 minuten.
2.Bereid de rookworst volgens de bereidingswijze op het pak ( c.a. 20 min. verwarmen)
3.Snijd de tomaten/cherrytomaatjes en paprika in stukjes en snipper het uitje.
4.Giet een scheutje olie in een pan en fruit het uitje aan. Voeg na circa 2-3 minuten de stukjes tomaat en paprika toe en bak dit ongeveer 5 minuten. Zet vervolgens het vuur uit.
5.Stamp de aardappelen samen met de stukjes tomaat, ui, paprika, de Italiaanse kruiden, snufje zout en peper en eventueel een scheutje melk. Serveer de stamppot met de rookworst.

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u graag een voedingsadvies, neem gerust contact op via de contactpagina.
Dit leuke bord is van ProItalia , Italiaans servies: https://www.proitalia.nl/product-categorie/italiaans-servies/limone/