De zoetstof aspartaam (E591) is veilig bij normaal gebruik. Dat is de eindconclusie van de EFSA, na bestudering van wetenschappelijke studies.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Europese Commissie, naar aanleiding van signalen over mogelijke schadelijke gevolgen van deze zoetstof. Oorspronkelijk was dit onderzoek gepland voor 2020, maar vanwege de signalen is het eerder uitgevoerd. De huidige Acceptable Daily Intake (ADI) van 40 mg/kg/dag is veilig voor de algemene bevolking, met uitzondering van patiënten met PKU. De EFSA experts concluderen dat aspartaam niet schadelijk is voor het brein en het zenuwstelsel.light-producten- Ook is er geen effect op gedrag en op de gezondheid van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap (bron: nieuws voor diëtisten). Aspartaam is ongeveer 200x zoeter dan suiker (sacharose) en bevat 4 kcal/gram. Omdat voor het zoeten van een product maar heel weinig aspartaam nodig is, is de hoeveelheid energie van aspartaam in producten te verwaarlozen. Zo heeft mespuntje aspartaam die 0,1 kcal aan energie levert, dezelfde zoetkracht als een theelepel suiker van 16 kcal. Je vindt aspartaam vooral in light frisdrank, suikervrij snoepgoed en zoetjes. Het heeft het E-nummer E951.

Heeft u vragen over zoetstoffen? Neem dan contact op met onderstaand telefoonnummer. Of mail naar info@anneleendietiste.nl.