Dik, niet dun,  dat is de norm van vandaag. De kinderen op foto,  genomen op het strand in de jaren 1950, zien er uitgehongerd uit in onze moderne ogen. Echter hebben zij een normaal gewicht. Een kwart van ons heeft obesitas, gedefinieerd via een BMI van 30 of hoger.

Mannen zijn dikker dan vrouwen 67% van de mannen en 57% van de vrouwen(verenigd koninkrijk) . Bron: studie van het Institute of Health Metrics and Evaluation in Seattle.
Sociaal-economisch achtergestelde gebieden hebben een hoger percentage aan mensen met  overgewicht, maar bij elke inkomensgroep komt overgewicht en obesitas voor.  Er is één gemeenschappelijk effect: Je bent meer kans op overgewicht als je vrienden en buren overgewicht/obesitas hebben en jij het ziet als ‘normaal’.  Skinny? No, normal. Boys running on the beach in the 1950s.

Obesitas (BMI 30-35) verkort de levensverwachting met twee tot vier jaar en Morbide Obesitas (BMI 40-45) een heel decennium, volgens een belangrijke studie in de Lancet in 2009. Tegenwoordig heeft meer dan één op de vijf van de vijf-jarigen en één derde van de 11-jarigen overgewicht of obesitas. “Obesitas is zodanig aanwezig  dat deze generatie kinderen de eerste zijn in de geschiedenis die minder gezond en korter leven lijden dan hun ouders”  zei Dr David S Ludwig, directeur van het obesitas-programma in het Children’s Hospital Boston.  Het percentage kinderen met overgewicht in de VS en het Verenigd Koninkrijk is vergelijkbaar.

Het is een oneerlijke strijd

De overheid besteedt  ruim  14miljoen  per jaar op zijn anti-obesitas sociale marketing programma Change4Life. De voedingsmiddelenindustrie besteedt meer dan 1 miljard per jaar op marketing in het Verenigd Koninkrijk.  Dit heeft het nodige effect op de product keuzes van tegenwoordig. Dit is vergelijkbaar met het beleid in Nederland.

Snacken is “een nieuw gecreëerd gedrag”

Het was vrijwel onbekend voor de tweede wereld oorlog, volgens Barry Popkin, hoogleraar voedingsleer aan de Universiteit van North Carolina in Chapel Hill School of Public Health. Het is nu één van de  grootste oorzaken van obesitas en wordt  beschouwd als een belangrijke groeifactor voor de voedsel-en drankenindustrie.  Popkin publiceerde een studie waaruit bleek dat  Amerikaanse kinderen vrijwel continu eten, met drie tussendoortjes per dag evenals hun gewone maaltijden. “Onze kinderen zijn op weg naar constant eten”, zei hij.

Bij een leeftijd van vijf jaar, het is bijna te laat om in te grijpen

Uit een studie van 300 kinderen in Devon bleek dat  al 70-90% van die kinderen  hun overgewicht al had gekregen vóór de basisschool. Het is daarna veel moeilijker om dit gewicht weer te verliezen, zelf voor een kind. Sommige deskundigen denken dat als we overgewicht  willen voorkomen,  we een goede manieren moeten vinden om ouders te helpen, al zelfs vóór de geboorte van hun baby.An overweight child.

Kinderen worden ook te dik omdat ze veel voor de televisie zitten,  inactiviteit leidt tot overgewicht – obesitas. Kinderen met overgewicht zullen minder snel gaan sporten zoals hardlopen.

Mediterrane voeding beschermt tegen overgewicht bij kinderen

Kinderen die mediterraan eten, hebben 10-15% minder kans op overgewicht of obesitas dan kinderen die dat niet doen. Dit blijkt uit een studie in 8 Europese landen.
De onderzoekers gebruikten Gewicht, lengte, middelomtrek en percentage lichaamsvet, dat is gemeten bij kinderen in Zweden, Duitsland, Spanje, Italië, Cyprus, België, Estland en Hongarije. Met vragenlijsten en telefonische interviews is via de ouders de voedselinname in kaart gebracht. Bron: nieuws voor diëtisten. 

Heeft u zelf vragen overgewicht/obesitas bij uzelf of uw kind. Maak eens een afspraak voor een vrijblijvend gesprek, ik help u graag verder.