Uit onderzoek is gebleken dat Marokkaanse en Turkse mensen in Nederland, net als andere migranten groepen, een groter risico hebben om diabetes te krijgen. Gevoeligheid voor de ziekte speelt hierbij een rol, maar ook overgewicht door een andere leefwijze is een belangrijke oorzaak.
Vooral nu de eerste generatie ouder wordt, zullen steeds meer mensen diabetes type 2 krijgen. Het is belangrijk om diabetes zoveel mogelijk te voorkomen of uit te stellen door te letten op de voeding en ieder dag minstens een half uur intensief te bewegen.
Als diëtist is het belangrijk om te beschikken over kennis van, en interesse in, de cultuur en de eetgewoonten van de doelgroep. De Turkse en Marokkaanse cliënten voelen zich eerder begrepen, doordat ze adviezen krijgen die passen bij hun cultuur en eetgewoonten. Het gebruik van Turkse en Marokkaanse voedingsmiddelen binnen het voedingsadvies is dan ook een must. Tips en adviezen rondom de ramadan en de langdurige vakanties in Turkije/Marokko vergroot de therapietrouw. Eenvoudig visueel materiaal afkomstig uit Turkije/Marokko wordt als prettig ervaren, waardoor de adviezen door de cliënt beter begrepen en onthouden worden.
Ter ondersteuning van de behandeling kan gebruik gemaakt worden van kookcursussen, bewegingslessen, huisbezoek, supermarktrondleidingen en etiketten lezen (bron: kijkopdiabetes.nl en Nederlands tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek)
Bent u Turks/Marokkaans(of van een andere afkomst dan Nederlands) en heeft u Diabetes Mellitus? Of wilt u graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact op, zodat we kunnen kijken wat ik voor u kan betekenen.
http://www.uitjes-opmaat.nl/Home.aspx

Reageer