Onze genen bepalen voor ongeveer 25% hoe oud we worden. De resterende 75% kunnen we zelf beïnvloeden via een gezonde leefstijl. Dit werd duidelijk tijdens het internationale congres “Adding healthy years to the human lifespan”.
eiwitten4
Onze levensverwachting stijgt nog steeds; van 73 jaar in 1985 tot 78 jaar in 2009. Maar het aantal ziektevrije jaren daalt echter (van 53 jaar in 1985 tot 47 jaar in 2009). Prof. Kay-Tee Khaw, liet zien dat een gezonde leefstijl 14 jaar jonger kan maken. Niet roken zet het meeste zoden aan de dijk: rokers hebben gemiddeld 10 jaar “oudere” longen dan niet-rokers en hun sterfterisico is 75% hoger. Op nummer 2 staat een ruime groente- en fruitconsumptie: die verlaagt het sterfterisico met bijna 45%. Daarna volgen een actieve leefstijl en matig alcoholgebruik, beide goed voor zo’n 25% verlaging van het sterfterisico. Wie op alle 4 de fronten goed scoort, heeft 4 keer minder kans om te overlijden dan wie op geen enkel front goed scoort. ‘Daarbij geldt dat kleine veranderingen al een groot effect kunnen hebben. En ook dat het nooit te laat is om je een gezonde leefstijl aan te meten.’ (bron: nieuws voor diëtisten)

Heeft u vragen over uw leefstijl? Of wilt u een start maken met het verbeteren van uw leefstijl? Ik help u graag verder, neem vrijblijvend contact op.