Wist je dat je door een kleiner bord minder eet? De grootte van serviesgoed is van invloed op de hoeveelheid die mensen eten. Het blijkt bijvoorbeeld dat een kleiner bordje de neiging om teveel op te scheppen in toom houdt. En hoge, smalle glazen houden de porties van dranken klein. Dit stelt Koert van Ittersum, hoogleraar marketing en consumentenwelzijn aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van Ittersum: ‘We hebben het laten zien met ijs. Mensen met een 2 keer zo grote kom scheppen ongeveer een derde meer op. Krijgen ze daarbij ook nog een grotere opscheplepel dan is de hoeveelheid ijs ongeveer 60% meer dan bij degenen met een kleinere kom en lepel.’ Volgens van Ittersum komt het vooral doordat de grootte van een voorwerp wordt afgemeten aan de omvang van omringende objecten. Ook een rustige omgeving helpt om minder te eten.  Waar het rustig is, wordt aanzienlijk minder gegeten, hoewel men er langer aan tafel zat. Ook de smaakbeleving was sterker.’ pizza groot

Van Ittersum legt een relatie tussen de toenemende grootte van serviesgoed en obesitas. ‘Grote borden mogen fraai zijn, ze beïnvloeden wel onze eetgewoonten. Het is belangrijk dat mensen bekend zijn met dat fenomeen. Dagelijks 50 of 100 calorieën extra op je bord telt op den duur natuurlijk flink op. Zeker voor kinderen zijn kleinere bordjes beter. Dit laat duidelijke zien dat het onderbewustzijn een belangrijke rol speelt bij ons consumptiegedrag. ‘Wij consumenten zijn zelf onze ergste vijand omdat ons onderbewustzijn zoveel invloed heeft. Dat kan ook niet anders, we nemen met betrekking tot eten dagelijks zoveel beslissingen, daar kun je niet telkens bij stil staan.’  Bron: Rijksuniversiteit Groningen.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Of heeft u last van overgewicht en kan ik u verder helpen? Vul dan het contactformulier in op de contactpagina. Of Bel naar onderstaand nummer.