Dit blijkt uit de meest actuele cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). STIVA heeft een analyse van die cijfers gemaakt en gekeken naar de combinatie van gemiddelde consumptie, binge drinking en alcohol use disorders. Daaruit blijkt dat we in Nederland gemiddeld 9,9 liter alcohol per jaar drinken. Toch blijkt dat Nederland absoluut niet de “zuipschuit van Europa” is.

De gemiddelde alcoholconsumptie (voor personen > 15 jaar) in Nederland is 9,9 liter en lig daarmee onder het Europese gemiddelde (10,9 liter). Ter vergelijking: in Roemenië is het 22,30 liter. In Nederland wordt – samen met Italië – het minst aan binge drinking gedaan. alcoholTer vergelijking: in Noorwegen, Zweden en Finland wordt respectievelijk meer dan 2, 5 en 8 keer zoveel aan binge drinking gedaan. Verder komen in Nederland alcohol use disorders met 1,2% zeer weinig voor. In de landen in onze directe omgeving is het percentage van mensen met een alcohol use disorder 5 keer zo groot en in de UK zijn er zelfs 10 keer zoveel mensen met een alcohol use disorder. Een niveau waar ook Zweden en Noorwegen bij in de buurt komen (Bron: Nieuws voor Diëtisten).

Matig alcoholgebruik kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Matig alcoholgebruik is maximaal 1 glas alcohol per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. Meer dan 1 glas per dag levert bij vrouwen al gezondheidsrisico´s op, zoals een verhoogd risico op borstkanker, bij mannen nemen ziekterisico’s toe bij meer dan 2 glazen per dag.
Hierbij is wel het drinkpatroon van belang: onregelmatig drinken blijkt ongunstig. Dat geldt bijvoorbeeld als alle consumpties in het weekend worden gedronken, maar toch een gemiddelde van één per dag.

Alcohol heeft direct effect op het lichaam. Het begint met een ontspannen gevoel en een zekere mate van angstreductie. De ademhaling en polsslag versnellen en de bloedvaten in de huid verwijden zich . Dit is te zien aan een rood gezicht. alcohol drinken
Mannen kunnen over het algemeen beter tegen alcohol dan vrouwen, omdat mannen gemiddeld zwaarder zijn dan vrouwen en alcohol in het bloed wat sneller afbreken. Vrouwen hebben een hoger percentage lichaamsvet, maar minder lichaamsvocht. Ze krijgen na dezelfde hoeveelheid alcohol een hoger percentage alcohol in het bloed dan mannen. Vrouwen merken dus eerder de effecten van alcohol.
Het is aan te raden geen alcohol te drinken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en tijdens de zwangerschap. Ook toekomstige vaders kunnen beter geen alcohol drinken totdat hun partner zwanger is.

Heeft u vragen over alcohol of alcohol gebruik? Stuur dan een e-mail naar info@anneleendietiste.n of vul het contactformulier in. Wilt u graag een afspraak maken? Dat kan via 0314-76 51 25 of vul het contactformulier in.