Snelle gewichtstoename tijdens de kinder- en tienerjaren verhoogt de kans op overgewicht op volwassen leeftijd, dat blijkt uit onderzoek. Mensen met snelle gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd hebben later  als volwassenen vaker een grotere vetmassa. Preventie van overgewicht moet daarom al op vroege leeftijd beginnen.Kind-met-overgewicht

Het onderzoek was gericht op 3 belangrijke ontwikkelingsfasen van kind naar volwassene: de eerste levensjaren (0-2 jaar), de kindertijd (3-8 jaar) en de puberteit (9-15 jaar). Er zijn gegevens gebruikt uit de DONALD-studie, een langlopend onderzoeksproject dat is gestart in 1985. De onderzoekers hebben gekeken naar mogelijke verbanden tussen gewichtstoename tijdens deze 3 fasen en het gewicht op volwassen leeftijd (18-25 jaar). Met name tussen de gewichtstoename tijdens de kindertijd en de pubertijd en de hoeveelheid vetmassa op volwassen leeftijd blijkt een sterk verband.
An overweight child.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) benadrukt het belang van een gezond gewicht ter preventie van kanker op latere leeftijd. Overgewicht verhoogt het risico op diverse soorten kanker. Denk aan darm-, slokdarm-, alvleesklier-, nier-, baarmoeder-, borst-, galblaas-, en eierstokkanker.

Heeft u zelf overgewicht? Of uw kind? Ik help u graag verder, vul het contact formulier in of neem contact op.