NRC publiceerde een artikel onder de titel ‘Huisarts moet paprika voorschrijven, geen pillen’. In dit artikel liegen de cijfers niet om. Zo komt er volgens de auteurs, elk jaar een Amsterdam Arena vol nieuwe patiënten met Diabetes type 2 bij. Dat zijn er zo’n 55.000 in totaal. Het gemiddelde gezin draagt inmiddels bijna een kwart van zijn inkomen af aan zorg.
Kan het anders? Ja. Een klein maar groeiend aantal artsen en wetenschappers zetten leefstijl in als medicijn.

Een leefstijl met gezonde voeding draagt preventief bij aan het voorkomen van welvaartziekten zoals Diabetes Mellitus II of hypercholesterolemie. Maar ook wanneer iemand al gediagnosticeerd is, kan een goede leefstijl en voeding een belangrijke bijdragen leveren bij de behandeling hiervan.Zo is het mogelijk om de medicatie bij Diabetes Mellitus en bijvoorbeeld hypercholesterolemie te verminderen of zelf helemaal te stoppen. In de praktijk zie ik gelukkig steeds meer mensen die door verwezen worden door een specialist, zodat we samen de behandeling van de cliënt kunnen optimaliseren. Maar het gebeurd helaas nog te weinig. Mensen krijgen altijd standaard medicatie voorgeschreven om de symptomen te bestrijden. Logischer zou zijn om te beginnen bij de oorzaak en deze aan te pakken.

Een ander voorbeeld hiervan zijn de mensen die kampen met chronische darm problemen. Denk hierbij aan klachten als obstipatie, diarree of dagelijkse krampen. Wanneer mensen zich hier mee melden bij de huisarts, krijgt het grootste gedeelte medicatie. Slechts een klein gedeelte wordt door gestuurd naar de diëtist. Jammer! Want in sommige gevallen lopen mensen ‘voor niets’ zo lang met klachten rond.

Vaak kunnen kleine veranderingen in de voeding al een groot verschil maken als het gaat om chronische ziekten. Dit is een belangrijke meerwaarde van de Diëtist en wordt vaak nog onderschat. Wij hopen dat dit zal gaan veranderen. En dat nog veel meer mensen geholpen kunnen worden met de behandeling van de Diëtist!

Verder goed om te weten; in het geval van een chronische ziekte wordt de behandeling bijna altijd volledig vergoed. 

Heb je vragen? Heb je zelf een chronische ziekte? Neem gerust contact op! Ik help je graag verder.