Maaltijdvervangers als afvalrepen en -shakes zijn niet uitgebalanceerd: ze bevatten vaak weinig eiwit, vezels en gezonde vetten en juist veel suiker. Dit blijkt uit onderzoek van 31 maaltijd vervangers van de Consumentenbond.
maaltijd shakes

Onvoldoende eiwit 

Eiwit is het meest cruciale ingrediënt van een maaltijdvervanger, want het verzadigt meer dan koolhydraten en vetten, en het beperkt het verlies aan spierweefsel. De consumentenbond liet het eiwitgehalte bepalen in een laboratorium. Slechts 7 maaltijdvervangers bleken voldoende eiwit te bevatten: minimaal 20 gram per maaltijd. Volgens de Europese voedselautoriteit EFSA is voor maaltijdvervangers 75 gram eiwit per dag de optimale hoeveelheid.

Suikerbommen

Volgens de Consumentenbond zijn veel maaltijdvervangers suikerbommen. Zo levert een drinkmaaltijd van Weight Care (330 ml)  meer suiker dan een glas cola. En 2 Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal (gelijk aan een maaltijd) bevatten meer suiker dan één Snickers. De shake van Cambridge 500 levert nog geen gram vezel per maaltijd. Alleen de Low Calorie Meal van Body & Fitshop is uitgebalanceerd. Deze “maaltijd” bevat nauwelijks suiker en veel eiwit en vezels en is met €0,84 ook een van de goedkoopste uit de test.

Bron: Nieuws voor diëtisten