Volwassen mannen consumeren wekelijks gemiddeld 700-750 gram rood vlees, ruim boven de 500 gram die het Voedingscentrum als maximum adviseert. Volwassen vrouwen zitten daar met 450-500 gram per week gemiddeld net onder. Dit blijkt uit een nieuwe analyse van de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2007-2010.

Onder rood vlees vallen vlees en vleeswaren van rund, varken, schaap, lam, paard, geit en wild. Steeds meer onderzoek laat zien dat een hoge consumptie van rood vlees het risico op hart- en vaatziekten en kanker verhoogt. Daarom adviseren hetVoedingscentrum, het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en KWF kankerbestrijding de consumptie van rood vlees te beperken tot maximaal 500 gram per week. Vooral bewerkt rood vlees als ham, salami en worst worden gezien als boosdoeners. Uit de VCP blijkt dat 55 à 60% van de roodvleesconsumptie van volwassenen juist bestaat uit bewerkt rood vlees. roodvlees

De consumptie van wit vlees (kip, kalkoen, ander gevogelte en tam konijn) ligt in Nederland een stuk lager dan van rood vlees. Volwassen mannen consumeren per week 200-230 gram wit vlees en volwassen vrouwen 120-175 gram. In onderzoek wordt geen verhoogd risico gevonden voor wit vlees. (Bron: RIVM)  Daarom is aan te raden om een een paar dagen in de week wit vlees te eten, of een vleesloze dag te doen (vleesvervangers gebruiken). Hiermee verlaag je de kans op hart- en vaatziekten en het risico op kanker.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op via 0314- 765 125 of stuur een mail naar info@anneleendietiste.nl