Minder rimpels in het gezicht

Een gezond voedingspatroon met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De mannenhuid lijkt zich daarentegen niet te laten beïnvloeden door een gezonde voeding. Dat concludeert arts-onderzoeker Selma Mekic van het Erasmus MC in een studie onder 2.753 Rotterdamse 50-plussers.

Voedingspatroon

Mekic onderzocht het verband tussen voedingspatronen en rimpels van 1.140 mannen en 1.613 vrouwen uit het ERGO-onderzoek. De deelnemers vulden een gedetailleerde vragenlijst in, waarbij ze aangaven hoeveel gram groenten, fruit, vlees, vis, brood, melk, snoep, alcohol en nog veel meer producten ze gedurende een maand aten. Tevens werden 3D-foto’s gemaakt van het gelaat en werd met een computerprogramma het percentage rimpels vastgesteld.

Alcohol werkt nadelig

Bij vrouwen die hoog scoorden op gezonde voeding als fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol, was het percentage rimpels significant lager. Opvallend daarbij was dat het mediterrane dieet – veel groenten en fruit, weinig vlees, veel vis, olijfolie én een dagelijks glas wijn – niet gepaard ging met significant minder rimpels. Mekic: ‘Het lijkt dat alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet, als het gaat om rimpelvorming.’

Veroudering

Waarom een gezonde voeding bij mannen geen effect op rimpels heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de onderzoekers is uit eerder onderzoek al wel bekend dat bij mannen andere factoren bijdragen aan rimpels dan bij vrouwen. De resultaten bevestigen volgens de onderzoekers dat een gezonde voeding een gunstige invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam, en daarmee ook op de huid.

Bron: Erasmus MC