In de nacht vertragen biologische processen zoals de glucose- en vethuishouding. ’s Nachts eten kan daardoor leiden tot hogere glucosespiegels in het bloed en een grotere opslag van vet in het lichaam dan overdag het geval zou zijn. Hierdoor kunnen overgewicht en prediabetes ontstaan. Mensen die ’s nachts werken, lopen daardoor een verhoogd risico om diabetes of hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in het nieuwe rapport.

Hoe langer iemand al nachtdiensten draait, hoe groter de kans wordt. Zo heeft iemand die al 40 jaar nachtdiensten draait, 7 – 8 procent meer kans op diabetes type 2 en hart- en vaatproblemen.
Op de korte termijn veroorzaken nachtdiensten vooral slaapproblemen. Verkorte slaapduur, verslechterde slaapkwaliteit en vermoeidheid komen naar schatting anderhalf tot ruim tweemaal vaker voor bij nachtwerkers dan bij mensen die overdag werken.


Advies

Een gezonde leefstijl met vooral een gezonde voedingsinname kans deze kan weer verlagen. Het is belangrijk dat het patroon optimaal is en aansluit bij de behoeften van de persoon. Echter blijft het ’s nachts eten ongezond, daarom is het goed om te kijken naar alternatieve producten die minder vet zijn en minder suiker bevatten. En daardoor bijvoorbeeld de vetopslag verminderen. De Diëtist kan je helpen om je voedingspatroon aan te passen en hierbij het risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten te verlagen.

Bron: Nieuws voor Diëtisten