Steve Jobs zwoer bij zijn fruitdieet om betere ideeën voor Apple te krijgen. Het blijkt te kloppen; voedsel met veel tyrosine – zoals bananen, perziken en amandelen – kan creatief denken bevorderen. Dat tonen cognitief psychologe Lorenza Colzato en haar collegae aan in hun onderzoek.
studeren

Deze Leidse onderzoekers onderzochten of tyrosine, wat de productie van dopamine stimuleert, inderdaad creatief denken positief beïnvloedt. De deelnemers aan de studie dronken een glas sinaasappelsap met daaraan 2 gram tyrosine of 2 gram placebo toegevoegd. Aansluitend werden deelnemers getest op de 2 hoofdingrediënten van creativiteit: divergent en convergent denken. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen beter presteerden op convergent denken (oplossing zoeken door diep nadenken) als ze het sap met tyrosine gedronken hadden. Het positieve effect van tyrosine op creatief denken kan bijvoorbeeld voordelen hebben voor studenten tijdens hun examens (Bron: Universiteit Leiden).

Daarom is het altijd goed om de voedingsinname op dagen dat je moet presteren te optimaliseren. Wil je zelf ook advies over je voedingsinname of je voedingspatroon? Stuur me een e-mail, dan kijken we samen wat ik voor je kan betekenen.